Nieuwe gerechten ontdekken tijdens een reis

Reizen en Eten

Als ik op reis ben, geniet ik even hard van de natuur als van het eten. Elk land heeft zijn eigen keuken, zijn eigen gerechten en eigen belangrijke producten. Het is elke keer weer nieuwe gerechten ontdekken tijdens een reis. Dat vind ik gewoon genieten! Zelf kook ik altijd thuis. Soms gewoon een standaard gerecht als stamppot andijvie, maar het liefst kook ik wel vers. Met regelmaat kook ik Aziatisch. Die keuken waardeer ik misschien wel het meeste. Gewoon een heerlijke nasi serveren met zelf gemarineerde saté. Of wat dacht je van een heerlijke Pad Thai? Dit gerecht leerde we kennen tijdens onze reis in Thailand. We werden er verliefd op. Je kan het met zoveel producten maken. Met vlees, kip of garnalen, elke keer kan je het een andere twist geven.

Thailand

Bangkok staat natuurlijk bekend om al zijn streetfood. Op elke hoek van de straat kan je wel iets te eten scoren. Gerechten als ‘Pad Thai’, maar ook ‘Mango with Sticky Rice’ ‘Som Tam’ of gewoon een heerlijke curry. De smaken vullen je mond en elke hap is weer een genot. Zo at ik op een markt op Koh Samui grote gefrituurde garnalen. Ik kreeg ze mee in een piepschuim bakje, ze werden nog even in stukjes geknipt met een schaar, satéprikker erbij om het eraan te prikken en genieten maar.

Even later bestelde ik ergens nog een saté ‘je. Een plastic zakje kwam tevoorschijn en er ging een beste lepel satésaus in en de er werden tien stokjes met vlees ingezet. Als ik eraan terugdenk loopt het water mij weer in de mond. Ik ben iemand die graag andere dingen probeert. Zo heb ik ook krekel geproefd. Het was niet vies, maar ik vond het ook niet speciaal. De vogelspinnen heb ik maar overgeslagen, even als de schorpioen.

Oh wat heb ik daar toch eigenlijk veel geproefd en gegeten. Stokjes met kip, garnalen, noedels, maar ook Tom Ka Kai soep. We moesten op een avond nog eten en hadden een tentje op de markt ontdekt die echt zoveel verschillende gerechten had. We gingen samen hiernaartoe om te eten. Mijn vriendin op save, want die is niet zo van het proberen, maar ik wou eens wat anders. Daarop bestelde ik een ananas gevuld met rijst en kip. Heerlijk zoet! Maar daarnaast bestelde ik ook de Tom Ka Kai soep.

Of ik het zeker wist vroeg de goedlachse man? Ik wou het graag proberen dus ja. Nou dit heb ik geweten. Iets een beetje pittigheid is geen probleem, maar deze was zo pittig dat ik de rest van mijn eten amper kon proeven. Het zweet brak overal uit. De man bracht mij wat kokosmelk, dit wordt daar veel gebruikt om de scherpte eruit te halen. Ook dit werkte niet, waarop ik na een halve bak soep het heb laten staan. Het is echt een heerlijk gerecht, alleen ik zou hier thuis veel meer kokosmelk gebruik om dit wat minder scherpt te serveren.

Inspiratie op TV

Een reis is dus niet alleen het ontdekken van mooie plekken, prachtige gebouwen of leuke excursies. Het is ook genieten van de lokale gerechten. Laatst zat ik al te genieten van Sergio Herman, die voor zijn programma de hele wereld over reisde en op locatie gebruik maakte van streek producten. Elke keer werd die weer geïnspireerd door deze producten. Binnen no-time gaf hij een eigen twist eraan en presenteerde hij geweldige gerechten. Naast dat je het land hierdoor leerde kennen, leerde je ook hoe iets gemaakt werd. Echt een superleuk programma, aanrader om eens terug te kijken. Het heet: Sergio en Axel van de kaart.

Van de week zat ik in de avond eens te zappen. Bij 24Kitchen zag ik ‘Miljuschka in Vietnam’ staan. Hier heb ik heerlijk naar zitten kijken. De powervrouw maakt een rondreis door Vietnam en probeert hier de lokale gerechten uit. Ze proeft ze niet alleen, ze maakt ze ook nog eens klaar. Zo was ze op Halong-Bay en viste ze op inktvis, at ze krabkoekjes die vers werden klaar gemaakt. Ik zat niet alleen al kwijlend te genieten van het eten wat voorbijkwam, maar ook hoe de omgeving eruitzag. Zo’n plaats al Halong-Bay is echt een plaatje! Maar ook een stad als Hanoi die altijd druk is. Ze bezocht hier meerdere streetfood tentjes, maar ook de lokale markt. Vandaag zag ik dat ze ook naar Mexico is geweest voor dit programma, dus deze ga ik ook zeker nog even kijken. Je doet er altijd weer leuke recepten op.

Thuis koken

Na een reis heb je altijd bepaalde gerechten die je graag thuis ook eens wil maken. Van heerlijke nacho’s die je hebt gegeten in Mexico, of toch liever de Pad Thai uit Bangkok. Iedereen heeft wel zo’n gerecht. Vaak kook ik weer eens wat anders. Soms haal ik de recepten van internet en soms bedenk ik gewoon wat. Neem eens een kijkje op Miljuschka haar website. Daar staat zo ontzettend veel inspiratie. Zij heeft er heel veel gerechten op gedeeld. Gerechten die ze thuis namaakt, of gewoon een traditioneel gerecht, je kan er van alles vinden.

Welke gerechten ik wel eens klaar maak?

Lees ook eens mij andere blogs: