Istanbul

Al een aantal keer was ik in Turkije geweest. Heerlijk genieten in Bodrum en in Antalya, maar altijd wou ik al graag naar die ene stad: Istanbul. Elke keer als ik de foto’s voorbij zag komen over deze stad, trok het me meer aan. Wat was ik blij toen ik eindelijk deze kant op mocht. Naar deze prachtige stad op de grens van Europa en Azië.

De reis

Na een nacht wat minder geslapen te hebben door de spanning, was het zover. Met Turkish Airlines vlogen we naar de stad die al lang op me lijst stond: Istanbul. Nadat we waren aangekomen op Sabiha Gökcen, zijn we doormiddel van een taxi naar ons hotel gebracht. Deze stond in het Europese gedeelte. De luchthaven was op het Aziatische gedeelte, dus was een klein stuk rijden, maar ik heb me echt geen moment verveeld. Heerlijk om me heen kijken naar alles wat we tegen kwamen. De drukte op de snelwegen, een aantal voetbalstadions verder, kwamen we op een weg die ons het zicht gaf op het gedeelte waar wij zouden verblijven.

Hier torende de Blauwe Moskee en Hagia Sophia al boven alles uit. Wat een prachtig aanzicht, het beloofde een prachtige trip te worden. Natuurlijk had ik me al redelijk ingelezen in de stad zodat we alle hoogtepunten konden bezoeken. Nadat we waren ingecheckt, zijn we ergens gaan eten en daarna gaan slapen. Even bijkomen van de vlucht, zodat we de volgende ochtend fris op pad konden.

Besiktas

Vanaf ons hotel kon je wandelend op veel plekken komen, maar wij besloten met de plekken te beginnen die iets verder lagen. We liepen in de richting van de pier Eminönü. Hier hebben we de Istanbul-card aangeschaft, dit kan je zien als de OV-kaart. In Istanbul gaat veel over het water, en met deze kaart kon je ook gebruik maken van dit vervoersmiddel. Eerst zijn we gaan lopen, lekker over de Galata-brug in de richting van de wijk Besiktas. Deze wijk wou ik graag bezoeken, omdat hier ook de gelijknamige voetbalclub ligt. Hier ben ik mee in aanraking gekomen door een wedstrijd van Twente. Het stadion was in aanbouw maar daar tegenover lag het Dolmabache paleis. Een prachtig paleis aan de oever van Bospurus. Als je iets verder door loopt kom je in de wijk Besiktas. Het wordt ook wel een studentenwijk genoemd.

Na een wandeling door de wijk, zijn we via het park teruggegaan naar de pier bij het Dolmabache paleis. Hier hebben we een ferry gepakt naar Üsküdar. Hier was een propaganda gaande met betrekking tot de verkiezingen. Daarom zijn we daar na een korte wandeling weer weggegaan om terug te keren naar het hotel. Mijn koffer was op de heenweg kwijtgeraakt, dus ik moest nog even de nodige spullen aanschaffen, zodat ik wat dagen kon overbruggen. Tijdens deze inkopen, kwamen we langs een bootje dat een vers broodje markreel verkocht. Ik ben geen grote visliefhebber, maar dit wou ik wel echt proberen. De vis wordt door vissers op de Bospurus gevangen en naar deze boot gebracht. Hier wordt de vis schoongemaakt, klaargemaakt en opgediend. Het was echt heerlijk! Na al die wandelingen was ik hier wel een beetje aan toe.

De Bospurus en Taksimplein

De volgende dag hebben we een boottocht gemaakt over de Bospurus. Zo vanaf het water lijkt Istanbul nog mooier. Met de Europese kant en de Aziatische kant, elk heeft zijn eigen unieke sfeer. Bij terugkomst zijn we ons even gaan omkleden en opfrissen, zodat we in de avond naar het Taksimplein konden. Hier grenst ook de drukke winkelstraat aan en heb je een paar leuke straten met kleine cafés. Met een taxi daarnaartoe, die kosten niet veel. De chauffeur zat via de radio naar Fenerbache te luisteren, en in mijn beste Turks vroeg ik hem naar de stand. Hij werd helemaal enthousiast en uiteindelijk stapte we bij de drukke winkelstraat uit. Na wat een geshopt te hebben zijn we doorgelopen naar het wel bekende plein. Hier in de buurt hebben we wat gegeten en op de terugweg nog wat gedronken. In elk café was wel livemuziek dus stopte we om nog een Efes (lokaal bier) te drinken. Het was een zeer geslaagde avond.

De volgende dag zijn me nog even naar het Taksim plein gegaan, nu was het uiteindelijk licht. Via de winkelstraat zijn we in de richting de Galata toren gelopen. Je ziet deze toren al snel boven alles uit torenen. Je kan hier ook nog naar boven om zo een prachtig uitzicht te hebben over de adembenemende stad. Helaas was het enorm druk daar dus hebben we dit niet kunnen doen, maar ik zou het wel aanraden.

Voetbal, of toch niet?

Inmiddels hoorde ik van mensen daar dat in de buurt Kasimpasa moest voetballen tegen Bursaspor, dit wou ik natuurlijk mee maken. Besiktas speelde namelijk die week uit in Trabzon, dus me grote droom om Besiktas te zien spelen ging niet door. Dan maar een poging bij Kasimpasa wagen. Helaas werd het ons onmogelijk gemaakt om kaarten te halen. Officials van de clubs, agenten en supporters spraken geen woord Engels dus die konden ons niet helpen. Nog even hoopte we Ryan Babel te treffen, die speelde bij Kasimpasa, in de hoop dat die ons kon helpen, maar helaas. Helaas de wedstrijd dus gemist, die uiteindelijk doelpuntrijk eindigde. Daarom maar terug naar de wijk Eminönü, waar een overdekte markt zit met allemaal etenswaren en kruiden. Je neus wordt aan alle kanten geprikkeld en het water loopt je in de mond van alle lekkernijen. Om de dag nog leuk af te sluiten zijn we naar het Madurodam van Istanbul gegaan. Superleuk om te doen als je tijd over hebt.

Hagia Sophia

Na een korte nacht, want we gingen er vroeg uit, stond vandaag misschien wel het allermooiste en allerbekendste van Istanbul op het programma. Een bezoek aan de Hagia Sophia en de Blauwe Moskee.

Express gingen we hier vroeg heen om de drukte voor te zijn. Daar hebben we geen moment spijt van gekregen. Wat zijn deze gebouwen prachtig! De Hagia Sophia staat tegenover de Blauwe Moskee, heel goed te combineren. De Hagia Sophia doet tegenwoordig aan als museum. Een supermooi gebouw die nog steeds wordt gerestaureerd. Hoe vakkundig dit gebeurd is echt indrukwekkend. Er wordt een klein stukje muur uitgehaald en die wordt door een computer gescand waar het uit bestaat. Precies met datzelfde materiaal restaureren ze dit dan, echt geweldig, want zo blijft het gebouw zijn charme behouden. Buiten hebben we natuurlijk nog wat foto’s gemaakt om aan de overkant de Blauwe Moskee in te gaan.

The Blue Mosque

Netjes naar kledingvoorschrift en de schoenen uit zijn we hier naar binnen gegaan. Het is werkelijk waar indrukwekkend hoe mooi deze moskee van binnen is. Voor ons waren mensen bezig met hun gebed, daarom was het mooi stil binnen uit respect naar deze mensen. Na een paar foto’s gemaakt te hebben binnen gingen we door. We zouden doorgaan naar de Kapali Carsi, letterlijk vertaald de grote bazaar, maar we kwamen erachter dat achter de Hagia Sophia een paleis lag, het Topkapi Palace. Hier is een gigantisch museum van gemaakt met meerdere wapens uit de tijd van de Sultan. Supergaaf om eens te bezoeken en zo een inzicht te krijgen in de geschiedenis van Istanbul en Turkije.  Daarnaast heeft het echt een van de mooiste fotospots. Echt een aanrader om te bezoeken.

Aangezien we toch in de buurt waren zijn we daarna toch nog doorgegaan naar de Kapali Carsi. Maar eerst hebben we genoten van een Turkse Cay met een baklava op een van de vele rooftopbars. De Kapali Carsi is de grootste overdekte bazaar van Turkije. Je kan er werkelijk waar alles krijgen. Van mozaïek lampen tot aan tassen, kleding, mobiels, luchtjes en noem het allemaal maar op. Wel even afdingen als je wat koopt, want anders betaal je gewoon te veel. Na een wandeling door het Gulhane park was het tijd om terug te gaan en de dag af te sluiten met eten en een drankje.

Aziatisch Istanbul

Inmiddels hadden we highlights van de stad wel gezien, maar waren we nog niet echt verder gekomen in het Aziatische gedeelte van Istanbul. Daarom hebben we de laatste dag nog een overtocht gemaakt naar deze kant. Na een boottocht in de richting van Kadiköy. Heerlijk wandelen door de smalle straatjes. Je merkt dat hier een andere sfeer hangt dan in het Europese gedeelte, maar de sfeer is niet vervelend. Overal genoten mensen van het weer en dronken ze een Turkse thee.

Na een kleine wandeling kwamen we prompt bij het stadion van Fenerbache. Had ik toch nog de stadions van de drie grote clubs gezien, die van Galatasaray namelijk toen we van de luchthaven naar het hotel gingen. Na wat dingen gekocht te hebben en wat gegeten en gedronken te hebben, zijn we teruggegaan naar het hotel. Even omgekleed, elke dag namelijk een lange broek voor als we een moskee in wouden die we tegenkwamen, om zo deze week Istanbul af te sluiten onder de Galatabrug. We hadden daar namelijk een leuk gezellig tentje ontdekt waarbij je de Bospurus overkijkt. Een grote waterpijp erbij, een heerlijk glas koude Efes en natuurlijk een glas raki. Een heerlijke afsluiting.

Tip

Istanbul is echt een aanrader! Deze fantastische stad heeft het allemaal. Het winkelen, de cultuur, het eten, het drinken en de mensen, het klopt gewoon allemaal! Ik ga zeker nog een keer terug naar Istanbul, en hopelijk komt dan ook een hele grote droom van me uit: een thuiswedstrijd van Besiktas JK bezoeken in hun Vodafone Arena.

Neem gerust contact op om samen te kijken naar de mogelijkheden van een stedentrip naar Istanbul of een voetbalwedstrijd te bezoeken daar.