Formule 1 in Zandvoort

Eindelijk was het dan zover!

Hier keken heel erg veel Formule 1 fans naar uit, de race in Zandvoort. Eindelijk na lange tijd, streek de Koningsklasse van de autosport neer in ons land, daar was dan eindelijk weer de Formule 1 in Zandvoort. Een geweldige happening, die door corona al een jaar was door geschoven, maar nu toch eindelijk mocht plaats vinden. Wel met maar 70% bezetting, maar wat een geweldig weekend stond er in het vooruitzicht.

Al een tijd geleden kon ik aan drie weekendtickets komen op een van de Max Verstappen Tribunes tijdens de Formule 1 in Zandvoort. Het zou zo bijzonder zijn als we hier bij konden zijn. We zaten nog even in spanning of wij ingeloot zouden worden, maar dit gebeurde. Ik veerde op van de bank toen ik de mail binnenkreeg en heb stiekem nog een vreugdedansje gemaakt. Wij zijn erbij! Vol enthousiasme stelde ik mijn vader en broer op de hoogte. Met zijn drieën gingen we een bijzonder weekend beleven. Op naar Zandvoort, op naar de Formule 1!

Voorbereiding en terrein

We zijn op vrijdag al vroeg in de richting van Badhoevedorp gereden. Lekker voor de files uit, zodat we op tijd konden inchecken en richting Zandvoort konden gaan. We verbleven in een hotel wat zijn eigen beachclub heeft in Zandvoort. Hiervoor laten ze een speciale bus rijden, die continue pendelt tussen hotel en de beachclub. Ideaal dus, want zo konden we makkelijk die kant op, zonder problemen met parkeren en door de drukte heen komen. Vanaf de beachclub was het nog een 25-minuten lopen naar het circuit. Tijdens deze wandeling kon je heerlijk uitwaaien over de pier en genieten van foto’s uit het verleden.

In de verte hoorde we al de motoren brullen van de Formule 3, want die mochten ook dit weekend over het circuit, evenals de W-series en Porsche Supercup. Gewoon op het geluid af en de oranje massa volgen, dan kwam je vanzelf bij het circuit uit. Van te voren waarschuwde ze voor lange wachtrijen, maar dit is ons echt meegevallen. Check-app klaar met je ID, daarna de weekendtickets en dan liep je alweer op het terrein waar alles plaats vond. De eerste dag was het even aftasten hoe alles was ingedeeld en hoe alles verloopt, maar je vind makkelijk een weg.

Je krijgt een muntje bij de ingang, dit muntje lever je in wanneer je wat te drinken besteld. Het is een soort statiegeld, want op het moment dat je gaat voor een refill, heb je diezelfde beker weer nodig of een nieuw muntje. Heb je ze beide niet? Dan betaal je extra voor je drankje. Dit doen ze om afval op het terrein tegen te gaan. Wanneer je het circuit verliet, deed je de bekers inleveren. Zo kreeg je dan de muntjes terug, die elk een unieke code bevatten, waarmee je weer kans maakte op prijzen. Een geweldig systeem, want ik heb zelden zo’n schoon terrein gezien als daar!

Over toiletten was ook niet te klagen. Er waren er meer dan voldoende en werd erg goed bijgehouden met schoonmaken en bijvullen van toiletpapier. In het midden van het terrein waren er meerdere fanstores met van allerlei merchandise. Je kunt al wel raden waar het erg druk was, de RedBull store en Max Verstappen merchandise. Zelf heb ik uiteraard nog een shirtje gescoord, want je wil er wel goed bij zitten tijdens dit weekend. Het beloofde een prachtig weekend te worden.

Dag 1 en Dag 2: Vrije trainingen en Kwalificatie

Het zonnetje scheen volop. Bij dag 1 had ik mijn hoofd al aardig in Ferrari kleuren gekleurd. De zonnebrand bleek thuis nog op tafel te liggen. Oeps. Op dag 2 hebben we dus nog even snel zonnebrand gescoord, want dit was geen overbodige luxe dit weekend. We hadden echt geen beter weer kunnen treffen.

De vrije trainingen zijn normaal gesproken, niet heel erg bijzonder om naar te kijken. Maar omdat dit de eerste keer was voor bijna alle coureurs, maakte die goed gebruik van deze momenten. Zo verzamelde ze veel data over de baan en hoe de wagen reageert. Tussen de trainingen door reden de andere series over de baan. Het geluidsverschil is enorm. De Formule 1 lijkt een stuk stiller dan de andere klasse te zijn. Daarnaast zijn de andere klasse met meer wagens op de baan, dit geeft ook een aardig spektakel op de baan.

Op dag 2 was er nog een vrije training voordat de kwalificatie zou gaan beginnen. Tussendoor reden de andere klasse nog. Hierdoor hoefde we ons niet te vervelen. Alle hoop is natuurlijk gevestigd op onze Nederlandse held, Max Verstappen. Die liet ons niet voor niets komen en maakte er een mooi spektakel van. Hij reed als snelste over de baan waardoor hij op pole position mocht starten tijdens de race op zondag. Een waar volksfeest brak uit toen hij de snelste tijd pakte. De oranje wolken zag je tevoorschijn komen en het gejuich klonk van de tribunes tijdens het uitrijden. Het beloofde een mooie derde en laatste dag te worden.

 

 

 

 

 

 

 

Dag 3: de dag van de race

Na het ontbijt was het weer tijd om de bus te pakken naar het heerlijke Zandvoort. Nog een kleine wandeling en we waren weer bij het circuit. We keken er alle drie enorm naar uit. Zou Max dan vandaag winst pakken op zijn thuiscircuit? We haalde nog een snel een paar goudgele rakkers, om deze mee te nemen naar de tribune. Heerlijk in het zonnetje, klaar voor het spektakel.

Eerst nog scheurde de andere klasse over het circuit, waaronder de Formule 3 en de Porsche Supercup. Een hele andere stijl van rijden, wat echt een stuk spektakel geeft.  Daarna kwam de drivers-parade. Alle Formule 1 coureurs komen op een open wagen langs het publiek. Daniel Ricciardo kwam langs met een grote juich cape om, wat het Nederlandse publiek wel kon waarderen. Ook Sergio Perez en Max Verstappen kwamen langs. Nou ik denk niet dat ik veel hoef te zeggen over wat er toen gebeurde op de tribunes. Een gejuich en nog wat vuurwerk, de laatste zet richting de race.

Toen was het moment daar. Na de kwalificatie, was dit het moment waar iedereen naar uit keek. Na de formation lap was het zover, de lampen gingen aan, en toen ze doofde was het moment daar: de race begon! Max kwam goed weg vanaf de start en bouwde een mooie voorsprong op. De eerste oranje rookwalmen trokken al over het circuit en het gejuich werd met de ronde harder. Gelukkig gebeurde er tijdens de race geen zware ongelukken en was het gewoon genieten van de snelheid. Wij zaten net na een bocht,  dus vol het gas op, om daarna weer in de rem te gaan voor de kombocht. Wat gaat het dan snel en wat remmen die wagens gigantisch snel.

Richting het eind pakte Bottas de snelste rondetijd, waardoor Hamilton naar binnen ging om dit te overtreffen op nieuwe banden. Max reed voorop, waardoor toen zeker was dat hij de race zou gaan winnen. Tijdens de laatste ronden kon het feest niet op. De oranje rookpotten gingen weer aan en Nederland was weer code oranje. Het vuurwerk knalde bij de finish en het feest barste los op de tribune. Max was de winnaar van de Dutch Grand Prix!

Het was echt een geweldig weekend en wat had de organisatie alles goed geregeld. Er hadden wat meer drinktenten bij gemogen, want je moest een aardig eindje lopen hiervoor vanaf de tribune, maar verder was het perfect voor elkaar. De sfeer, het feest, de trainingen, kwalificaties en races, het was echt genieten! We sloten de avond nog af, zoals elke avond, met een etentje in een van de strandtenten langs de boulevard. Daarna weer op huis aan, maar eigenlijk wouden we dit nog niet. Wat was het genieten. Het kostte me zeker een week om hiervan bij te komen.

Volgend jaar ben ik bij de Formule 1 in Oostenrijk. Ben benieuwd hoe we dit weekend gaan beleven. Ik kan er nu al naar uit kijken! En wil je zelf nou ook eens naar de Formule 1 of een ander SportEvenement? Neem dan contact op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden. Dan regel ik jouw vervoer, tickets en verblijf! Klinkt dat niet perfect? Klik hier voor het contactformulier.